JUMP TO CONTENT
Търсене

Кариерни съвети от екип „Хора и култура“ в МЕТРО

В началото на кариерния ти път неизбежно се появяват куп въпроси как да подготвиш автобиографията си за желана работна позиция така, че потенциалните работодатели да те поканят на интервю. Списъкът с изисквания е дълъг, а често е важно да вместиш всичко за образованието, уменията, опита, сертификациите само в една страница.

Каква е всъщност формулата на успешното СВ?

Добрата новина е, че съществуват редица полезни онлайн приложения, които ти помагат да изградиш най-добрата биография, а от МЕТРО България сме подготвили 5 съвета, за да те насочим как да се подготвиш за този важен първи етап в кариерата си.

Подготви СВ-то си за конкретната позиция

В обявата са заложени специфичните бъдещи задължения - направи връзка между своите най-силни качества и реализирани проекти към търсените за избраната работа. Отдели време да проучиш компанията и да разбереш ролята, за която кандидатстваш. Това ще покаже на екипа, че се интересуваш именно от това да се присъединиш към тях и полагаш усилие в тази посока.

Заложи на автентичност и яснота

Структурирай в една страница важната информация за образованието, опита, сертификатите, които притежаваш, и езиците, които владееш, допълнителни проекти, а също и малко информация, която те описва като личност. Бъди автентичен и стегнат, избягвай преувеличени описания и позиции.

Дай примери с измерими факти и цифри

За да изпъкнеш пред другите кандидати, можеш да се изкушиш да изпаднеш в подробни обяснения, но това не е добра стратегия. Приложи измерими резултати, статистики или обясни как конкретните завършени проекти са постигнали успех. Умението да поставяш и изпълняваш цели със сигурност ще ти даде предимство при селекцията.

Обърни внимание на „меките“ умения

Все по-често се говори за тъй наречените „меки“ умения – поведение и характер, които се отразяват в начина ти на работа. Такива например са как се справяш с това да управляваш времето си, как се адаптираш в нова среда и комуникационните умения на живо и в дигитална среда. Специалистите обръщат внимание и на лични качества като емпатия и емоционална интелигентност.

Графичен стил, формат и… правописни грешки

Придържай се към максимално изчистен стил при изготвянето на автобиографията си, използвай универсални шрифтове и подредба. Най-добрата стратегия е да направиш текста лесен и бърз за четене, с акценти върху конкретната информация, която ще е интересна за избраната компания. И най-важното – провери добре за правописни грешки.

Успешно кандидатстване!


Търсене

Предложения за работа