JUMP TO CONTENT
Търсене

Дзен в офиса или колко е важно да се грижим за себе си на работа


Замисляли ли сте се, че на работното място прекарваме най-голямата част от деня си? През осемте часа на работа от нас често се изисква да бъдем бързи и прецизни, понякога от ангажименти забравяме да обядваме и се чувстваме стресирани заради краен срок или друга интензивна ситуация. В последните години в обявите за позициите се споменава  не само заплатата, но и как работодателят осигурява здравословна физическа и психическа среда и грижа за своите служители, което и се е превърнало във важна част от взимането на решение за постъпване на работа.

Ние в МЕТРО България вярваме, че благосъстоянието на колегите е от приоритетна важност за сплотения и успешен екип, че отличната работна среда се отразява дори в най-малките детайли.Всеки представител на екипа ни може да се включи в разнообразните семинари, посветени на физическото и психично здраве по важни теми като как да подкрепим колегите си при стресови ситуации, ергономия на работното място, сесия за здрави очи, родителските грешки, техники за справяне със стреса и други. Ежедневно отделяме специално внимание, за да осигурим здравословна и положителна среда за работния процес, а в допълнение сме приготвили и няколко бързи съвета, които да подобрят менталното и физическото благосъстояние сред ежедневните задачи.

Не забравяй да се движиш

Независимо дали работиш на бюро или си в движение, отделяй време да се раздвижиш от поза, в която седиш продължително време. Дългите часове на стол или на крак могат да доведат до ред здравословни проблеми, а и увеличават умората. Създай си навик да се раздвижваш и правиш няколко крачки и леки упражнения между задачите. Интересен похват, използван в международните компании, са „срещите на разходка“, които поощряват комбинацията между служебните разговори и движението.

Обърни внимание на храненето

Редовното хранене и балансираната диета са важни за това как функционираме и се отразяват пряко не само на енергията ни през деня, но и на качеството на почивката и съня през нощта. Проучванията показват, че здравословното хранене помага за по-добрата концентрация, фокус, креативност и памет, като същевременно намалява стреса и безпокойството. Експертите съветват да избягваш да обядваш на бюрото си, да засищаш глада с вредни „бързи“ храни и най-важното - не забравяй да пиеш вода.

Подобри атмосферата около себе си

Музика, снимка на близките хора, рисунка на детето или любимата чаша кафе - уютът на работното място е важен за настроението ни. Отдели време да организираш бюрото или работния си кът – колкото по-свободно е работното пространство, толкова по-концентриран ставаш и изпълняваш задачите с лекота. Растенията и редовното проветряване също допринасят за подобряване на средата.

Социализирай се

Отдели време за кратък разговор с колегите. Освен че сплотява екипа, това е чудесен начин да дадеш малко почивка на мислите си. Опознаването и изграждането на отношения с екипа ще ти позволи да се чувстваш по-уверен да изразяваш мнението си или да предлагаш нови идеи. Бъди активен и в предложенията какво може да се подобри в работния процес, обсъдете с колегите какво би направило времето заедно и работата по-приятни.

Прави добро заедно с колегите

Работата в компания може да бъде много по-приятна, когато споделяш основните ценности и каузи – участието в доброволчески събития, обучения или друг вид вътрешни събития допринасят за сплотяването и добрата атмосфера в екипа. Включи се в каузи за засаждане на дървета, подобряване на средата в различни домове за грижа, споделяне на знания и умения с младежи, различни дейности, които засилват ентусиазма и създават усещане за принос и принадлежност към компанията.

 

Търсене

Предложения за работа